Шеффлера

Шеффлера Найбільший рід у сімействі аралієвих
і нараховує близько 200 видів чагарників
і невеликих дерев, розповсюджених
у тропічних регіонах Південної Азії,
Австралії і на островах Тихого океану. Але тільки деякі види вирощують у кімнаті як декоративні рослини, що ваблять своїм виглядом. Усе більшим успіхом користуються садові форми з білим або строкато- золотавим листям. Шеффлера являє собою вічнозелене деревце або чагарник, що в горщику досягає висоти до 2,5 м у висоту, і набагато вище в природньому середовищі. Ці чудові рослини зі спрямованим догори зеленим листям цінуються за їхні декоративні шкірясті листочки, які променями розходяться від міцних черешків як і численні спиці блискучої парасольки. Дуже цікаві форми шеффлери з білими або жовтими плямами і смугами уздовж краю листя. Квітидрібні, зеленувато-жовті, зібрані в мітловидні суцвіття, їх можна побачити тільки в природі, у кімнатних умовах шеффлери не цвітуть.У кімнатному квітникарствінайбільш часто вирощують види: шеффлера променелиста, шеффлера деревоподібна, шеффлера пальчаста і шеффлера восьмилиста.
  • Шеффлера променеподібна або зірколиста (Schefflera actinophylla) – досить велика поза приміщенням рослина із прямостоячим потужним стовбуром, у будинку виростає до 2,5 м у висоту. Великі листки з 5-16 листочками (чим старша рослина, тем їх більше) 10-20 см довжиною, і мають яскраво-зелене забарвлення. Листові пластини широкі, овальні, загострені на кінцях. Найбільш декоративна різновид Green Gold із золотаво-жовтими, яскарвими листочками.

    Шеффлера променеподібна, Schefflera actinophylla

  • Шеффлера деревоподібна (Schefflera arboricola) – витончена і компактна рослина із прямостоячим стовбуром, що досить сильно гілкується. Деревоподібне стебло, біля основи забарвлене у зелений колір, поступово стає ясно-коричневим. Листя нараховують 7- 16 листкових пластинок із закругленими кінцями, більш дрібних, ніж в попереднього виду. Більш ефектно виглядають форми з яскравим забарвленням листочків.

    Шеффлера деревоподібна, Schefflera arboricola

  • Шеффлера пальчаста (Schefflera digitata) – відрізняється невеликим, компактним розміром. Листя добре розвинене пагони розділені на 7-10 довгастих листкових пластинок, загострених на кінцях.

    Шеффлера пальчаста, Schefflera digitata

  • Шеффлера восьмилиста (Schefflera octophylla) зустрічається в культурі значно рідше, ніж попередні види. Листя має 6-12 подовжено-ланцетних за формою листкових пластинок довжиною до 30 см, що сидить на довгих черешках.

    Шеффлера восьмилиста, Schefflera octophylla

Молоді шеффлери виглядають часом не дуже ефектно через тонке стебло і непомірно великі листки. Дорослі рослини, навпаки, радують око своїми глянсовими зеленими парасольками листків, що прикрашають верхівки кожного стебла. Кілька екземплярів, висаджені в один великий контейнер, направлені по дерев’яній або бамбуковій паличці, створюють вражаючий вигляд.

Догляд за шеффлерою

Місце розташування: шеффлера – невибаглива рослина, надає перевагу розсіяному сонячному світлу з притіненням від полуденного літнього сонця. Добре росте і в напівтінистих місцях (зелені форми). Для форм з яскравили листочками необхідно більше світла.

Молоді шеффлери можна поставити поруч із іншими кімнатними квітами, але дорослі краще виглядають, коли стоять окремо.

Температура: шеффлери важко переносять жару і в них у дуже теплих приміщеннях може опадати листя. Оптимальна температура для цих рослин близько 16-22°C. Влітку бажано винести рослину на свіже повітря, оберігаючи від опадів і прямих сонячних променів. Зимує шеффлера у світлому прохолодному місці при температурі 14-16°C, більш низька температура рослині завдасть шкоди. Форми зі строкатими листками взимку повинні перебувати в приміщеннях з температурою не нижче 18°C.

Полив: ґрунт слід постійно підтримувати помірковано вологим. При холодній зимівлі поливати необхідно менше. Якщо рослина проводить зиму в теплому місці, слід поливати як і літом, а також підвищити вологість повітря. Воду для поливу використовують м’яку, вистояну кімнатної температури.

Вологість повітря: рослина любить вологу атмосферу, тому горщик з рослиною краще поставити на піддон з вологою галькою і регулярно обприскувати листя, а також протирати м’якою вологою ганчірочкою, знімаючи пил. При холодній зимівлі вологість слід понизити.

Підгодівля: роблять підгодівлю в період активного росту (квітень-вересень) комплексними мінеральними добривами, чергуючи їх з органічними добривами 1 раз в 10 днів. Взимку рослину не підгодовують.

Пересадження: у молодому віці шеффлеру пересаджують один раз в 2 року, краще навесні, у ґрунтову суміш із дернової, листової, перегнійної землі і піску (2:1:1:1). Або використовують готовий субстрат для пальм. Не менше ніж 1/4 висоти горщика повинен займати дренаж з керамзиту або битих черепків. Добре росте на гідропоніці.

Розмноження: шеффлеру досить важко розмножувати. Розмножують напівздеревілими черешками, повітряними відводами, рідше насіннями.

Черешки перед посадкою обробляють гормональним порошком і висаджують у вологу суміш торфу і піску (1:1). Черешки при вкоріненні накривають скляною банкою і підтримують температуру в межах 20-22°C, або використовують міні-тепличку без доступу повітря.

При розмноженні повітряними відводами, навесні на стовбурі роблять неглибокий надріз, обмотують його вологим мохами і зверху прикривають плівкою. Мохи підтримують у вологому стані. Приблизно через два місяці після того, як утворюється коріння, верхівку з корінням відрізають і висаджують в окремий горщик.

Після того як ви зробили повітряні відоводи, не поспішайте викидати залишок рослини. Стовбур зріжте майже під корінь. Пеньок від старої рослини продовжуйте поливати, згодом він дасть пагони, які будуть добре розростатись.

Насіння висівають у лютому-березні. Підтримують температуру в межах 22-24°C. Після появи сходів температуру слід понизити на 3-4°C.

Шкідники: при недостатньому догляді шеффлера найчастіше вражається щитівками, тріпсами і червоними павутинними кліщами. Вони поселяються по обидва боки листків, на гілочках і стовбурі. Різко погіршуються декоративні якості рослини: сповільнюється ріст, листя жовтіє, скручується і обпадають, рослина передчасно гине. Регулярно оглядайте рослину. Заражену шеффлеру необхідно ізолювати від здорових рослин, понизити температуру і підвищити вологість повітря в приміщенні. Виявлених паразитів знімають ганчірочкою, змоченою в мильному розчині. При сильному зараженні обробляють актеліком або карбофосом (15-20 крапель на 1 л води).

Для боротьби із сисними комахами також можна використовувати сухий порошок гірчиці: 60 г порошку заварюють в 1 л води, настоюють три доби в закритій банці, потім розводять на 20 л води і обробляють рослину.

Можливі труднощі при вирощуванні шеффлери

  • Плями на листках рослини – надлишковий полив у комбінації зі зниженою температурою повітря і поганою аерацією ґрунту може призвести до виникнення захворювання.
  • Листя в сортів з яскравими листочками тьмяніють – недостатнє освітлення. Сорти шеффлери з яскравішими листочками більш світлолюбиві.
  • Листя обпадає – при температурі нижче 14°C і в дуже жарких приміщеннях рослина скидає листя.
  • Кінчики листів коричневі, сухі — занадто сухе повітря. Якщо температура в приміщенні більша ніж 18°C, необхідно збільшити вологість повітря навколо рослини, наприклад обприскати листочки.
  • Коричневі краї листків можуть виникнути під час постійних протягів або від недостатнього поливу.
  • Загниває коріння — при постійному надлишку вологи в ґрунті.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: