Кімнатний лимон

Кімнатний лимон (Citrus Limon)Один з видів вічнозелених цитрусових,
відноситься до сімейства рутових.
На початку XI століття лимон було
завезено із країн Південно-Східної Азії в
країни Середземномор’я де і знайшов свою другу батьківщину. У дикому стані невідомий. Розводять лимон не тільки як листяно-декоративну і квітчато-декоративну культуру, але і як плодову рослину. У кімнатних умовах, залежно від віку, лимон дає 20 і більше плодів. Також лимон добре відомий своїми цілющими властивостями.

Лікарські властивості лимона

Лікувальні властивості лимона були вивчені китайськими лікарями ще в XI столітті. У шкірці плода утримується ефірне масло. М’якоть плода багата аскорбіновою і лимонною кислотами, вітамінами C, B, B2, B6, PP, E.

Плоди лимона застосовують як вітамінний, жарознижуючий, відхаркувальний засіб, а також як можчегонне і в’язке. Висушена шкірка використовується як шлунковий засіб. Лимонний сік зміцнює стінки дрібних кровоносних судин. Дуже корисний сік лимона людям з підвищеним тиском.

Помічено, що аромат лимонних листків зменшує частоту серцевих скорочень, знижує артеріальний тиск, поліпшує скорочувальну функцію міокарда.

Лимон є прекрасним засобом профілактики простудних захворювань, яким людина особливо піддана взимку і навесні. У цей період немає нічого краще, ніж чашка гарячого чаю з лимоном.

Лимон являє собою багаторічне, вічнозелене плодове дерево або чагарник висотою до 1,5 м. Стебло прямостояче, гіллясте, деревовидне у міру росту куща, покритий тонкою коричневою корою, молоді пагони пофарбовані в яскраво-зелений колір. Пагони мають у році 3-4 періоди росту, які чергуються з періодами спокою. Крона в лимона з гарним листяним покровом, листя невелике соковито-зелене, блискуче, овально-загострене, із приємним ароматом. У листяних пазухах деяких сортів перебувають невеликі колючки. Листя в лимона живе 2-3 роки, вони не тільки засвоюють вуглекислоту повітря, але і служать свого роду «сховищем» живильних речовин. Для утворення нормального росту одного плода треба мати не менш 12-15 фізіологічно активних листків. Тонке коріння лимона покрите особливими грибками (мікоризою), які допомагають рослині засвоювати живильні речовини із ґрунту. Тому при пересадженнях і догляді за рослинами потрібно враховувати цю особливість коріння лимона.

Цвіте лимон у різну пору року, але основне цвітіння в нього проходить навесні. Одночасно на рослині перебувають бутони, квітки і плоди. Квітки невеликі, білі або злегка рожеві, одиночні або зібрані в невеликі грона. Плоди лимона формуються і дозрівають повільно. Від їхнього зав’язування до дозрівання у відкритому ґрунті проходить 140-170 днів, а в кімнатних умовах — 210-270 днів. Плоди подовжено-овальні з виростом на верхівці. М’якоть ніжна, соковита, кисла, зі значним вмістом лимонної кислоти і вітаміну C. Дозрілі плоди не обпадають. Якщо залишити їх на дереві, що часто аматори і роблять, то пізніше плоди починають знову зеленіти, збільшуються в розмірі, але при цьому якість їх погіршується. Найвищої якості плоди досягають від першого весняного цвітіння, у кімнатних умовах вони дозрівають взимку. Плодоносіння лимона триває 50-60 і більше років; період найбільшого плодоносіння звичайно спостерігається в 20- 40-літньому віці. Плодоносить лимон в основному на торішніх приростах.

Найпоширеніші сорти в закритих приміщеннях

  • Павловский лимон (Citrus Limon Pavlovsky) — це невелика постійно квітуча кімнатна рослинависотою до 1, 5-2 м, добре пристосоване до кімнатних умов навіть із невеликим сонячним освітленням. Цвісти і плодоносити починає вже на 5-ому році життя. Щоб уникнути виснаження, у молодих екземплярів залишають кілька зав’язей, інші бутони видаляють. Масове цвітіння — у березні-квітні, а також у жовтні, незначне — протягом усього вегетаційного періоду. Дозрівання плодів триває 9-10 місяців, знімають їх протягом року, у міру дозрівання. Плоди порівняно великі, їхня вага в межах від 150 до 240 г, у більшості випадків безнасінні. М’якоть світла, ароматна. Добре розмножується черешками, які укореняються через 20-25 днів.

    Павловский лимон

  • Лимон Меєра (Citrus Limon Mejer), називаний також китайським лимоном або китайським карликом, висота якого досягає 1 м, самий низькорослий серед інших сортів, з компактною кроною. Є гібридом лимона і апельсина з відповідними смаковими особливостями. Рослина, що володіє невеликими темно-зеленими, зазубреними листками починає плодоносити на 2-3 рік життя, даючи невеликі ( 70-120 г) плоди округлої форми з відносно тонкою шкіркою. Дозрівають через 8-9 місяців після зав’язки. Плодоносить більше, ніж Павловский сорт.

    Лимон Меєра (Citrus Limon Mejer)

    Китайський лимон пристосований для вирощування в сухому приміщенні з жарким повітрям, але взимку карлик вимагає підвищеної вологості повітря, інакше рослина втрачає майже все листя.

  • Новогрузинський є одним з найвищих сортів лимона, висота його досягає 2 м і більше. Крона цієї цитрусової культури широка, розкидиста, з яскраво-зеленими листками, з великою кількістю шипів. Плодоносить деревце зазвичай 2 рідше 3 рази на рік. При гарному догляді доросле дерево дає 100-200 плодів. Вага плода середньої величини становить близько 120г. Соковита м’якоть, що має приємний смак і аромат, практично не має насіння.
    Вирощувати таке дерево можна тільки у великому зимовому садку, площа якого достатня для настільки високої цитрусової культури.
  • Лимон Пондероза (Citrus Limon «Ponderosa»)являє собою великоплідний гібрид середньої висоти, із широкою розкидистою кроною. Цвіте гронами, рясно; квітки великі, з довгими пелюстками. Іноді велика кількість квіток заважає нормальному розвитку молодої рослини. У дворічних рослин бутони видаляють щоб уникнути виснаження, у трирічних залишають тільки 2-3 зав’язі, у чотирьох і п’ятирічних — 6-7, у семирічних — 10. Плоди цього сорту важать до 500 р. М’якоть ясно-зелена, з безліччю насінь. Шкірка шорсткувата на дотик товщиною до 1 см.

    Лимон Пондероза (Citrus Limon «Ponderosa»)

    Цей гібрид прекрасно підходить для вирощування в контейнерах середньої величини в великому і мініатюрному зимовому садках.

Рідше в закритих приміщеннях можна побачити наступні сорти лимона:

  • Лимон Дженоа (Citrus Limon Genoa). Слаборосле деревце, майже без колючок. Дуже врожайний сорт: на четвертому-п’ятому році життя дає близько 50 плодів високої якості (з дорослого дерева знімають по 120-180 плодів). Якість плодів вища, ніж в інших лимонних культур. Дженоа цвіте кілька разів на рік. Садівники рекомендують розташовувати діжку із цитрусом у південно-східній частині зимового саду, що сприятливого впливає на врожайність деревця.
  • Лимон Лісбон (Citrus Limon Lisbon) являє собою сильноросле деревце з великою кількістю колючок. Плодоносить рясно. На четвертому-п’ятому році життя дає близько 35 плодів, з дорослого дерева знімають по 100-150 плодів середньої величини ( 120-150 г). Сорт відносно стійкий до повітряної посухи і високих температур.
    Лісбон — світлолюбний сорт. При вирощуванні в приміщенні рекомендується розташувати цитрус біля південного вікна, але притіняти фіранкою від літнього пекучого сонця.
  • Курський лимон (Citrus Limon Кursky) близький до Новогрузинського сорту. Доросле деревце, висота якого не перевищує 1,5 м, має великі довгасті листки, одиночні або зібрані в невеликі кисті білі квітки. Рослина цвіте навесні і восени, плодоносити починає на 3 рік. Врожайність висока. Середня вага плодів цитруса становить 130 г. Курський лимон відносно стійкий до повітряної посухи, добре переносить тінь.
  • Іркутський лимон виведений відносно недавно. Має великі загострені листки, білі квітки зібрані в кисті до 15 бутонів. Рослина цвіте навесні і восени, плодоносити починає на 3 рік. Плоди великі до 700-800 г. Вирощувати Іркутські лимони краще в зимових садах із прозорою стелею, тому що цілий рік йому необхідний сонячне світло.

Догляд за кімнатним лимоном

Місце розташування і температура

Весна — дуже відповідальний період у догляді за кімнатними лимонами. У цей час лимони, як і всі рослини, починають переходити в стадію росту і вступають у стадію зав’язування бутонів. Кращий розвиток бутонів і більше корисної зав’язі в лимонів спостерігається при температурі +14..18°C. Більше висока температура пригноблює рослину, особливо щеплені на тріфоліаті (листопадний лимон) — бутони і зав’язі обсипають.

Коли температура зовнішнього повітря встановиться вище +12°C, лимон можна виносити на відкрите повітря, розташувати на балконі, терасі або в саду. Але треба враховувати, що цитрусові негативно ставляться до різких перепадів температури, і в прохолодні ночі їх необхідно захищати мішковиною, легкими ковдрами або марлею сладеною в два шари. Деревця спочатку потрібно обов’язково тримати в тіні, поступово привчаючи їх до впливу сонячного світла.

Тримати лимони занадто довго на відкритому повітрі восени (до сильних похолодань) не треба, інакше вони, потрапивши в теплі кімнатні умови, можуть зацвісти. У приміщення лимони варто вносити, коли температура зовнішнього повітря знизиться до 10-12°C. Рослина, що звикла на відкритому повітрі до холоду, не відразу переносять у теплу кімнату, його треба протягом 7-10 днів поступово привчати до кімнатних умов (заносити в будинок тільки на ніч).

Краща температура для зимівлі кімнатного лимона 14-16°C при помірній вологості повітря. У таких умовах рослину добре перезимовують, листки в них зберігаються, плоди дозрівають. Лимони, щеплені на підщепі тріфоліата (листопадний лимон), на якому в субтропічних районах прищеплюють лимони для кращої морозостійкості, повинні зимувати в холодних світлих приміщеннях з температурою повітря не вище 12°C (середня 7-8°C).

Кімнату щодня потрібно провітрювати, захищаючи рослини від протягів. Не слід тримати лимонні деревця на підвіконнях, де вікна із кватирками. Від вікон до рослин іде холодне повітря, а з кімнати — хвиля теплого повітря.

Гарне освітлення — важливий фактор при вирощуванні цитрусових. Лимон віддає перевагу світлим сонячним приміщенням, але влітку треба притіняти від прямого полуденного сонця, щоб уникнути опіків на листках. Найкраще розташувати рослину біля західного або східного вікна. Тіньовитривалі лимони при правильному догляді і дотриманні необхідного режиму ростуть і добре плодоносять навіть на північних вікнах.

Лимонному деревцю необхідно 12-годинне освітлення. Пізньою осінню і взимку (з листопада по лютий) знадобиться додаткове освітлення люмінесцентними лампами, по 4-5 годин щодня.

Цитрус чутливий до зміни освітлення, тому його не слід переставляти з місця на місце, інакше він припиняє ріст доти, поки не пристосується до нових умов освітлення. Погано переносять кімнатні лимони наявність у приміщеннях газів, диму, випарів нафтопродуктів.

Полив і вологість повітря

Лимон — вологолюбна рослина. У весняно-літній період необхідний регулярний і рясний, але не надмірний полив. Зайву воду з піддона зливають. Взимку варто поливати більш помірковано, у міру того як підсихає верхній шар ґрунту, але ґрунт у горщику не повинна висихати повністю. При пересушуванні земляної грудки — листки жовтіють і обсипають. Також небезпечно і перезволоження ґрунту (особливо в холодних приміщеннях) — від застою води в субстраті гниє коріння, і рослина може загинути.

Полив здійснюють добре відстояною водою, але найкращою для поливу вважається дощова і потала вода, температура якої на 2-3°C вище навколишні середовища. Навесні рослини поливають рано вранці, а влітку і восени — пізно ввечері. Влітку, при відкритій культурі, щоб уникнути зайвих випарів і для поліпшення умов зволоження, ґрунт варто прикривати рослинним матеріалом або листовим перегноєм.

Дуже погано переносять лимони занадто сухе повітря при високій температурі, приміщення із центральним опаленням, де сухість повітря доходить до 40%. Для збільшення вологості повітря рекомендується 2-3 рази в день обприскувати листя теплою водою, також можна поставити рослину на піддон з вологим керамзитом або галькою.

Підгодівля і добриво для кімнатного лимону

Для нормального росту і розвитку лимонні деревця необхідно угноювати. Строки внесення і кількість добрив залежать від стану рослин, пори року, розміру посуду (горщика, діжки) і ін.

У період активного росту, з березня по жовтень, рослину підгодовують кожні 10-14 днів рідкими добривами, чергуючи мінеральні підгодівлі з органічними. Взимку, якщо рослина утримується в холодному приміщенні, підгодовувати не варто. Якщо утримується в злегка прохолодній кімнаті, підживлюють невеликими порціями 1 раз на місяць.

По росту пагонів, забарвленню листків, величині і забарвленню плодів і інших ознак можна приблизно визначити, які живильні речовини вимагають рослини.

При недоліку азоту, наприклад, листя жовтіють і недорозвиваються, особливо на плодоносних гілках, знижується врожай плодів, плоди стають дрібніші. Недолік фосфору порушує обмін речовин; листя бліднуть і обпадають, плоди грубіють і часто стають виродливими. Калійне голодування викликає збільшення розміру і складчастість листків, урожай знижується і плоди дрібніють. При нестачі заліза розвивається хлороз — листя блідне, а потім жовтіе. Плоди також світлішають і обпадають, а верхівки гілок починають сохнути. Рослини, що недоодержують кальцію, стають слабкими, не ростуть листки, починаючи з верхівкових кінців, покриваються плямами і передчасно обпадають, пагони відмирають.

Для підгодівлі використовуйте суміші основних макро- і мікроелементів. Найкраще підходять добрива «Для цитрусових», «Ефект», у них співвідношення основних мікроелементів приблизно рівне. Добрива варто вносити в помірній кількості, тому що лимони найчастіше страждають від зайвих підгодівель.

Кімнатні лимони добре реагують на органічні види добрив. Найчастіше застосовують перегній, пташиний кал (наприклад курячий) і гнойову рідоту. Органічні добрива застосовують тільки влітку, при утримуванні рослин в дворику. Там, де лимони не виносять у двір, замість гнойової рідини багато хто застосовують полив рослин кров’яною водою, отриманої при митті свіжого м’яса.

Пересадження, субстрат, посуд

Молоді рослини необхідно пересаджувати щорічно навесні. У дорослих екземплярів досить тільки міняти верхній шар землі, а пересадження проводити раз в 3-4 роки в пухкий ґрунт, складений з дернової, перегнійної, листяної землі, торфу і піску (2:1:1:1:1). Або використовують готову земляну суміш для цитрусових рослин. При пересадженнях (перевалках) земляну грудку не руйнують, саджанець поміщають у новий посуд, додаючи свіжої землі.

Кращим посудом для кімнатних цитрусових рослин є обпалені глиняні горщики з отвором на дні. Під більші дерева доводиться виористовувати дерев’яні діжки або ящики, які варто виготовляти із хвойних порід або дуба.

Горщики при посадці і пересадженні не повинні бути великими, тому що при надлишку незасвоєної коріннями землі рослина може загинути від закисання ґрунту. На дно горщика встановлюють гарний дренаж для того, щоб земляний кому не перезволожився.

Обрізка і формування крони лимона

Цитрусовим деревам для кращого росту, розгалуження і формування крони, прискорення плодоносіння, зайве галуззя обрізають. Якщо деревцям дати можливість вільно рости, вони утворять одне стебло без бічних галузей або приймуть форму сильно загущеного куща. Тому в молодої рослини, що досягла 15-20 см висоти, перед початком росту (у лютому) обрізають верхівку, залишаючи нижче зрізу 5-6 нормально розвинених бруньок. Ці бруньки незабаром проростуть і утворять кілька пагонів першого порядку. З них залишають 3-4, що йдуть у різні сторони. Як тільки нові бічні пагони повністю закінчать свій ріст, верхівки в них теж обрізають, залишаючи на кожній гілочці по 3-5 бруньок. Створюються в такий спосіб гілки другого порядку. Техніка формування пагонів наступних трьох-чотирьох порядків аналогічна. На пагонах четвертого порядку закінчується формування крони, після чого дерево вступає в пору плодоносіння. Подальший догляд за кроною полягає в систематичному прищеплюванні, видаленні хворих, поламаних і зростаючих всередину крони пагонів.

Для одержання щорічних урожаїв поряд з обрізкою крони і прищіпкою пагонів необхідно проводити нормування врожаю — видаляти частину квіток. Зайве цвітіння виснажує дерево і знижує кількість корисних зав’язей, а при надмірно багатому врожаї плоди утворюються низької якості і деревце може в наступному році не плодоносити. При нормуванні врожаю видаляють зайві і слабкі бутони, квітки і навіть квітучі гілки. Чим більше видаляється непотрібних бутонів, тим більше лишається корисних зав’язей.

Розмноження

Розмножують лимони черешками, відводами, щепленням і насіннями. Щоб прискорити початок плодоносіння і одержати плоди більш високої якості, звичайно прибігають до щеплення. Із плодоносної рослини беруть черешок або вічко і прищеплюють на 3-літні підщепи (вирощені з насіння), коли деревина на їхніх стовбурах досить визріває. Наступає плодоносіння на 2-3 рік після щеплення.

Живцювання — простий і доступний спосіб розмноження цитрусових. Лимони, вирощені із черешків, починають плодоносити вже на третій рік. На черешки використовують доспілі молоді пагони минулого року товщиною 4-5 мм від кращих плодоносних дерев. Вкорінюють черешки лимона у вологому річковому піску, при температурі 22-25°C і при високій вологості повітря.

Отримані від посіву насіння рослини починають плодоносити в найкращому разі з 6-літнього віку. У період повного плодоносіння вони вступають на 15-й рік і навіть пізніше.

Шкідники, засоби боротьби з ними

На лимонах найчастіше поселяються сисні шкідники: щитівки, тріпси і червоні павутинні кліщі.

Червоного павутинного кліща і утворену ним павутину можна легко виявити на нижній стороні листків. При масовому зараженні рослина гине. Необхідно збільшити вологість повітря, обробити рослину розчином актеліку.

Щитівки поселяються на пагонах і листках, харчуються соком рослини. У результаті їхньої діяльності на листках утворяться жовті плями, при сильному зараженні листя висихають і обпадають.

Тріпси — дрібні комахи розміром не більше 2 мм, освоюють не тільки нижню, але і верхню поверхню листків, висмоктуючи соки. Вони викликають знебарвлення і пожовтіння листків, перешкоджають росту рослини.

Щитівок, тріпсів і їхніх личинок можна зняти за допомогою тампона змоченим пивом, мильною водою або настоєм часнику. При сильному зараженні позбуваються від паразитів обробкою відповідними препаратами: актеліком або карбофосом (15 крапель на 1 л води).

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: